Betere doorbloeding met vitamine C

Door orale inname van glucose wordt de doorbloeding in de capillairen minder. Suppletie met vitamine C kan dit voorkomen.
Voor de studie werden proefpersonen in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende 10 dagen dagelijks 1 gram vitamine C of een placebo. Voor en na de suppletieperiode kregen ze oraal 75 gram glucose toegediend. Na 2 uur werd de invloed hiervan op de microcirculatie vastgesteld. Ook werd het effect van toediening van acetylcholine en nitroprusside onderzocht. Acetylcholine is een neurotransmitter die van belang is voor de signaaloverdracht van de zenuw op de spieren. Nitroprusside is een medicijn dat leidt tot perifere vaatverwijding.
Tijdens de studie werden geen veranderingen vastgesteld op de macrocirculatie, de bloeddruk en de hartslag. Toediening van glucose leidde daarentegen wel tot een verminderde doorbloeding in de capillairen. Onder invloed van acetylcholine nam de doorbloeding iets toe, terwijl toediening van nitroprusside geen invloed had. Vitamine C-suppletie kon voorkomen dat de doorbloeding in de capillairen verminderde na consumptie van glucose. Hierdoor was ook het effect van acetylcholine minder.
Glucose remt – vermoedelijk door oxidatieve stress – de vaatverwijding en vermindert de doorbloeding in de microcirculatie. Vitamine C kan toegediend worden om deze doorbloeding te stimuleren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+