Lagere zoetbehoefte met hoge vitaminedosis

Nakomelingen van ratten die tijdens de zwangerschap een hoge dosis vetoplosbare vitamines krijgen hebben minder behoefte aan suikers zoals sucrose. De hoge dosis laat een verandering in de genexpressie in de hersenen  zien.

In het experiment werden zwangere Wistarratten verdeeld in twee groepen. In de eerste groep kregen de ratten gedurende de zwangerschap en zoogperiode voeding met alle vitamines in een normale dosis, in de andere groep kregen de ratten voeding met een tienvoudige dosis van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Bij het nageslacht werd vervolgens bekeken of er verschil was in lichaamsgewicht, de voedselinname en -voorkeuren en de genexpressie in de hypothalamus en hippocampus.

De hoge vitaminedosis was niet van invloed op het lichaamsgewicht of op de voedselinname. Wel hadden nakomelingen van ratten die een hoge dosis vitamines kregen 4% minder sucrose-inname in vergelijking met de nakomelingen van moeders die voeding met een standaard vitaminedosis kregen. De verminderde hang naar sucrose kan mogelijk verklaard worden door beïnvloeding van voedselvoorkeuren in het brein. Zo bleek de hoge vitaminedosis de genexpressie in de hypothalamus en hippocampus te veranderen.

Een hoge inname van vetoplosbare vitamines tijdens de zwangerschap en zoogperiode van ratten is niet van invloed op de voedselinname, maar wel op de hang naar zoet bij het nageslacht. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+