Foliumzuursuppletie en cervicale dysplasie

Foliumzuursuppletie vergroot de kans op genezing bij vrouwen met cervicale intra-epitheliale dysplasie (CIN), ook wel cervicale dysplasie genoemd. CIN is een premaligne afwijking van de cellen van de baarmoederhals. Het wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel overgedragen wordt.

Aan de studie namen 58 vrouwen deel met CIN (eerste stadium). Ze waren in de leeftijd van 18 tot 55 jaar en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zes maanden dagelijks 5 mg foliumzuur of een placebo. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden bloedmonsters afgenomen.

In de suppletiegroep werd een significant groter percentage vrouwen gezien met regressie van de aandoening in vergelijking met vrouwen in de placebogroep (83% versus 52%). Langdurige suppletie met foliumzuur leidde tevens tot een significante afname van de insulinespiegel en significante afname van de bètacelfunctie in vergelijking met de placebogroep. Foliumzuursuppletie leidde tevens tot een significante toename van de concentratie van de antioxidant glutathion en een significante afname van de concentratie van malondialdehyde, een marker van oxidatieve stress.

De studie toont een verband tussen foliumzuursuppletie, beïnvloeding van metabole biomarkers en genezing van cervicale dysplasie.

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+