Toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet: vitamine C!

Update 10 – Toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet Respir Med: vitamine C!

Oke. Het staat niet in de headline, van een commentaar van twee pagina’s. Maar wél in The Lancet . En ik weet dat wanneer het in The Lancet heeft gestaan, dan is het ‘waar’. Dit is een vrijbrief voor journalisten om het over te nemen en het door te geven aan hun lezers. De zin luidt:

“Rescue therapy with high-dose vitamin C can also be considered.” (zie hier).

Het betreft de behandeling als laatste mogelijkheid om het leven te redden van patiënten die getroffen zijn door de infectie met het coronavirus/COVID-19. Een lans wordt gebroken voor de behandeling ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) van ARDS (acute respiratory distress syndrome), de aandoening waaraan de patiënten uiteindelijk sterven.

Maar in het artikel wordt ook gerefereerd aan een studie in een ander toonaangevend medisch tijdschrift, de JAMA (Journal of the American Medical Association), gepubliceerd eind verleden jaar [https://bibliotheek.ortho.nl/37652/vitamine-c-infuus-verbetert-overlevingskans-bij-sepsis/]. Die studie was uitgevoerd bij patiënten met sepsis, een levensbedreigende aandoening die ook wordt veroorzaakt door een infectie. Dit JAMA-artikel liet zien dat de sterfte van patiënten die intraveneus vitamine C toegediend hadden gekregen significant minder was in vergelijking met de patiënten die geen vitamine C hadden gekregen.

Het zou me zeer verbazen als dit nieuws morgen niet in de kranten staat. Maar, helaas, een dergelijke verbazing is me al veel vaker overkomen.

tekst: dr. Gert Schuitemaker

Meer gepubliceerd op onze websites
– vanaf 27 januari –

UPDATES