Eerder dood door suiker

De consumptie van suiker en frisdrank is in verband gebracht met vroegtijdige sterfte. De consumptie van frisdrank met zoetstof (lightdrank) of vruchtensap was niet gerelateerd aan de sterftekans.

Aan de studie namen bijna 200.000 proefpersonen deel die gedurende zeven jaar gevolgd werden. De deelnemers waren bij aanvang van het onderzoek in een leeftijd van 40 tot 69 jaar. Op basis van een 24-uurs voedingsdagboek werd nagegaan hoeveel frisdrank, lightdrank of vruchten/groentesap ze dronken.

Er werd een verband gevonden tussen sterfte door diverse oorzaken en de consumptie van suiker en frisdrank. Personen met de hoogste suikerconsumptie hadden met 28% significant meer kans op sterfte ten opzichte van deelnemers met een lage suikerinname. Personen die dagelijks meer dan twee glazen frisdrank dronken hadden met maar liefst 84% significant meer kans om vroegtijdig te overlijden. Er werd geen relatie gezien tussen de consumptie van lightdrank of vruchten/groentesap en het sterfterisico.

Een hoge inname van suiker blijkt gerelateerd aan een grotere overlijdenskans. Suikers uit vruchten en groenten zijn echter niet nadelig.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+