Franse-eikenextract bevordert herstel na hysterectomie

Suppletie met het Franse-eikenextract bevordert het herstel na een hysterectomie (baarmoederverwijdering).

Aan het onderzoek namen 66 vrouwen deel die een hysterectomie ondergingen. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen gedurende acht weken na de operatie dagelijks 300 mg Franse-eikenextract. De andere vrouwen kregen dagelijks een placebo.

Na vier weken hadden de vrouwen in de suppletiegroep significant minder fysieke en psychische klachten ten gevolge van de operatie dan de deelneemsters die een placebo kregen. Het vermogen om fysieke taken uit te voeren nam met 18% toe in de suppletiegroep ten opzichte van een afnam van 3% in de placebogroep. Het vermogen om deel te nemen aan sociale activiteiten nam eveneens met 18% toe na suppletie met het Franse-eikenextract. In de placebogroep was wederom een verslechtering te zien. De ervaren mate van energie en de stemming verbeterden onder invloed van suppletie met 13%. In de placebogroep werd een verbetering van slechts 2% gezien. Suppletie met het extract ging na acht weken gepaard met significant minder oxidatieve stress. Er werden geen bijwerkingen gemeld of schadelijke interacties met medicijnen gezien.

Het Franse-eikenextract bevat minimaal 40% polyfenolen van de klasse ellagitanninen. Suppletie met het extract vermindert oxidatieve stress en postoperatieve klachten na een hysterectomie.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+