Niet alleen calcium en vitamine D voor de botten

Voeding is een van de beïnvloedbare risicofactoren van osteoporose en botbreuken. Vitamine D en calcium spelen een belangrijke rol bij het op peil houden van de botdichtheid, maar ook andere vitaminen hebben positieve effecten zoals een reviewonderzoek liet zien. In dit overzicht was gekeken naar studies over relaties tussen bloedspiegels en innames van voedingsstoffen door mensen en dieren. Ze kwamen tot de volgende inzichten.
Een tekort aan B-vitaminen kan het homocysteïnegehalte verhogen. Dit kan leiden tot verlies van botmassa, verminderde botsterkte en een verhoogd risico van botfracturen. Tekorten aan vitamine C, E en K houden eveneens verband met een verminderde botgezondheid. De effecten van deze voedingsstoffen kunnen beïnvloed worden door roken, hormoontherapie na de overgang en inname van calcium en vitamine D. Studies naar het effect van vitamine A op de botdichtheid lieten geen eenduidige resultaten zien.
Deze bevindingen geven het belang van goede voeding aan voor het behoud van de botmassa en een risicoreductie voor osteoporose en botbreuken.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+