Geen smartphone in slaapkamer!

Het blauwe licht afkomstig van smartphones, tablets en laptops verstoort de slaap en kan overgewicht en hieraan gerelateerde aandoeningen in de hand werken.

Het menselijk lichaam heeft een volledig donkere omgeving nodig om een optimale dosis van het hormoon melatonine aan te maken. Melatonine is van belang voor de slaap. Het blauwe licht afkomstig van smartphones en dergelijke is van alle lichtbronnen het meest slaapverstorend. Het licht met een korte golflengte vermindert de productie van melatonine en heeft zodoende een verstorend effect op het metabolisme. Eerder werd al aangetoond dat blootstelling aan blauw licht het hongergevoel voor enkele uren kan vergroten, zelfs na het eten van een maaltijd. Al een kwartier werken achter het beeldscherm kan ertoe leiden dat het hongergevoel gedurende twee uren toeneemt.

Volgens de wetenschappers is het verstandig om de uren voor het slapen gaan niet te computeren. Ook raden ze ernstig af om dergelijke apparatuur in de slaapkamer op te laden. Het beetje licht afkomstig van deze apparaten is al voldoende om het metabolisme te verstoren. Volledige verduistering van de slaapkamer bevordert de slaap en is een eenvoudige manier om het risico van obesitas te verkleinen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+