Aanbevelingen voor preventie ondervoeding

Wetenschappers van 22 instituten uit zeven verschillende landen, waaronder Nederland, hebben hun expertise over ondervoeding bij ouderen gebundeld in de MaNuEL Toolbox. Het rapport geeft een beknopt overzicht van de prevalentie van ondervoeding tot aanbevelingen om ondervoeding te voorkomen.

Van ondervoeding is sprake bij een lage BMI (BMI <20 kg/m2) en/of ongewenst gewichtsverlies. Op basis van vijftien studies met bijna zesduizend deelnemers werd geconcludeerd dat ondervoeding een veelvoorkomend probleem is bij 65-plussers. Ongeveer 5% tot 10% van de thuiswonende ouderen kampt met ondervoeding. In verzorgingshuizen en ziekenhuizen kan dit percentage oplopen tot wel 40%. Dit heeft diverse oorzaken, van een verminderde eetlust, een chronische aandoening tot malabsorptie en een slecht passend gebit.

Tijdige herkenning van ondervoeding is van belang. Hiervoor zijn diverse screeningsinstrumenten beschikbaar. In de MaNuEL Toolbox worden vijf instrumenten geselecteerd die gemakkelijk bruikbaar zijn door zorgverleners. Hiertoe behoort onder andere de SNAQ65+ vragenlijst die in Nederland reeds wordt toegepast.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+