Aantal B-vitamines goed voor sperma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gebruik van foliumzuur, vitamine B6 en B12 vergroot de hoeveelheid sperma en de beweeglijkheid ervan. Dit zei dr. Ralf Herwig van de Uniklinik Innsbruck tijdens het Europese Urologen Congres in Istanbul.
Aan dit onderzoek deden veertig jonge mannen mee met minder dan gemiddeld aantal zaadcellen die ook verminderd bewegelijk waren. Verder hadden ze allen een verhoogde homocysteïnespiegel. Hierdoor worden de bloedvaten aangetast waardoor ook de doorbloeding van de testis wordt verminderd. Het oxidatieve effect kan de rijping van het sperma verstoren. Deze effecten samen kunnen zorgen voor een afname van de spermakwaliteit.
De mannen kregen dagelijks gedurende drie maanden 300 mcg foliumzuur, 3 mg vitamine B6 en 3 mcg B12. Tijdens de therapie daalden de homocysteïnespiegels van gemiddeld 13,5 micromol/l naar 9,7, waardoor de homocysteïnewaarden beneden de normaalwaarde van 10 vielen.. Het aantal spermacellen en hun bewegelijkheid namen toe. Bij mannen met een zeer lage spermahoeveelheid verdrievoudigde het aantal zelfs. De bewegelijkheid nam significant toe.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.