Aardbeien: goed voor hart en bloedvaten

Dagelijks aardbeien eten leidt tot een daling van de cholesterolspiegel en heeft nog andere gunstige effecten op het hart en de bloedvaten.

Er namen 23 vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar aan de studie deel. Ze kregen een maand lang dagelijks 500 gram aardbeien. Voor en na deze periode werd onder andere de cholesterolspiegel bepaald.

De aardbeienconsumptie leidde tot een significante daling van de cholesterolspiegel. Het totale cholesterolgehalte nam significant met 9% af. Het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte daalde met  14% terwijl de triglyceridenspiegel met 21% significant afnam. Het ‘goede’ HDL-cholesterol bleef onveranderd. Ook leidde de inname van aardbeien tot een significante afname van biomarkers voor oxidatieve stress. Zo nam de concentratie van malondialdehyde met maar liefst 31% af. Daarnaast werd een significante verbetering van de antioxidantstatus gezien en nam de activatie van bloedplaatjes significant af. 

Dagelijks aardbeien beschermt het hart en de bloedvaten door verlaging van het cholesterolgehalte, een toename van de totale antioxidatieve capaciteit en een afname van de bloedstolling. Deze gunstige eigenschappen worden toegeschreven aan de hoge concentraties vitamine C, de rode anthocyanen en vezels in aardbeien. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+