Aardbeiendrank remt ontstekingen

Een drankje op basis van aardbeien blijkt een ontstekingsremmende werking te hebben en kan om deze reden mogelijk een preventieve rol spelen bij aandoeningen zoals hart- en vaatziektes, diabetes, osteoporose, artrose en de ziekte van Alzheimer.
Voor de studie kregen 24 obese vrijwilligers een koolhydraat- en vetrijke maaltijd te eten. Daarbij kregen ze een aardbeiendrankje of een placebodrank. Van een dergelijke maaltijd is bekend dat het leidt tot een toename van ontstekingen en een verhoging van de insulinespiegel.
Consumptie van de aardbeiendrank leidde ten opzichte van de placebodrank tot een significante verhoging van de bloedconcentraties pelargonidinesulfaat en pelargonidine-3-O-glucoside. Deze 2 componenten behoren tot de anthocyanen en zijn verantwoordelijk voor de rode kleur van de aardbeien. De concentratie van de ontstekingsmarker interleukine-6 nam na consumptie van de aardbeiendrank met 25% af ten opzichte van de placebodrank. Ook de concentratie CRP daalde met 13%.
Het is nog niet duidelijk welke stof in aardbeien precies verantwoordelijk is voor de ontstekingsremmende werking. Hiervoor zijn vervolgstudies nodig.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+