Acetyl-L-carnitine zinvol bij fibromyalgie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met acetyl-L-carnitine kan symptomen verminderen van fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die gepaard gaat met diverse klachten waaronder spierpijnen, een verstoord slaappatroon, vermoeidheid, angst en depressieve klachten.

In de periode van januari 2011 tot mei 2012 werden 65 vrouwen met fibromyalgie geselecteerd. Ze werden vervolgens willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen 60 mg duloxetine per dag of 1500 mg acetyl-L-carnitine. Duloxetine is een antidepressivum waarvan ook positieve effecten zijn aangetoond bij fibromyalgie. Na vier en twaalf weken werd het effect geëvalueerd.

Zowel duloxetine als acetyl-L-carnitine leidden tot een vermindering van pijn en depressieve klachten, maar niet tot een afname van angst. Behandeling van beide middelen liet een verbetering zien van de kwaliteit van leven voor wat betreft de lichamelijke component. Duloxetine liet tevens een verbetering zien van de psychische component.

Hoewel de resultaten bevestigd moeten worden in vervolgstudies, lijkt suppletie met actyl-L-carnitine effectief symptomen te verminderen bij personen met fibromyalgie.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen