Achteruitgang zenuwfunctie sneller met lagere MOV

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Met het ouder worden nemen de zenuwfuncties af. Een lagere bloedconcentratie van de meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV\'s), zowel omega 3 als omega 6, blijkt deze afname te versterken.
Al eerder wees onderzoek uit dat deze vetzuren van invloed zijn op het perifere zenuwstelsel. In een nieuw onderzoek werd bij 384 mannelijke en 443 vrouwelijke proefpersonen in de leeftijd van 24 tot 97 jaar in het begin de concentratie vetzuren in het bloed gemeten. Ook werd de werking van het perifere zenuwstelsel bepaald aan de hand van de snelheid van prikkelgeleiding in de peroneale zenuw. Na 3 jaar werd deze bepaling opnieuw gedaan.
Na correctie voor beïnvloedende factoren werd allereerst vastgesteld dat de bloedconcentratie van de omega 6-vetzuren aan het begin van het onderzoek, vooral van linolzuur, significant van invloed bleek op de snelheid van de prikkelgeleiding. Na drie jaar bleek de afname van de zenuwwerking significant versneld bij een lage beginconcentratie omega 6 (linolzuur en arachidonzuur), DHA en een lage verhouding omega 6/omega 3. Dit laatste impliceert dat de omega 6-vetzuren in dit opzicht belangrijker zijn.
De onderzoekers concluderen dat een lage bloedconcentratie van de omega 6- en omega 3-vetzuren samenhangt met een versnelde afname van de werking van het perifere zenuwstelsel bij het ouder worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen