Acupunctuur bij chronische prostatitis

Acupunctuur kan mogelijk als therapie ingezet worden bij de behandeling van chronische prostaatontsteking.
Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten bij 10 mannen met chronische prostatitis, die hiervoor behandeld werden met onder andere antibiotica en ontstekingsremmers. Hun gemiddelde leeftijd was 36 jaar.
De patiënten werden 30 keer, twee keer per week gedurende zes weken, zowel met ooracupunctuur als met lichaamsacupunctuur behandeld. Aan de hand van vragenlijsten werden de resultaten van de behandeling beoordeeld.
Na drie en na zes weken van behandeling bleek uit de resultaten op de NIH-Chronic Prostatitis Symptom Index (NIH-CPSI) dat de klachten duidelijk verbeterd waren. Deze verbetering hield bovendien stand na nog eens zes weken van behandeling.
Beoordeeld volgens de SF-36 vragenlijst bleken zes van de acht categorieën met betrekking tot kwaliteit van leven significant verbeterd: fysiek functioneren, rolbeperkingen door fysieke gezondheidsproblemen, lichamelijke pijn, vitaliteit, sociaal functioneren en rolbeperkingen door emotionele problemen.
Na twaalf weken bleven al deze verbeteringen significant, alleen de vitaliteit werd iets minder.
De beperkingen van dit onderzoek zijn vooral de kleine steekproefgrootte en het gebrek aan een placebogroep, maar acupunctuur lijkt veelbelovend als veilige en effectieve behandeling van prostatitis.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+