Acupunctuur helpt bij fibromyalgie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Acupunctuur vermindert pijn, vermoeidheid en symptomen van ongerustheid bij patiënten met fibromyalgie. Dit zei dr. David Martin van de Mayo kliniek in Amerika op het elfde wereldcongres over pijn.
Bij onderzoeken worden geen afwijkingen gevonden die de pijn bij fibromyalgie verklaren. Volgens dr. Martin hebben de patiënten een afwijking aan het zenuwstelsel waardoor de drempelwaarde voor pijn veel lager ligt.
Aan het onderzoek namen 50 patiënten met matige tot ernstige fibromyalgie deel, waarbij andere therapie niet had geholpen. Ze werden in twee groepen verdeeld en kregen zesmaal een acupunctuur- of een placebobehandeling. De behandelingen werden over twee of drie weken verdeeld. Vragenlijsten over de ernst van de symptomen werden ingevuld voor het begin, meteen na de behandeling en één en zeven maanden na de behandeling.
De symptomen van pijn, vermoeidheid en angst namen significant af in de behandelgroep. Zeven maanden na de behandeling waren de symptomen weer hetzelfde als voor de behandeling. Het is bekend dat bij chronische klachten acupunctuur langduriger moet worden toegepast.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.