Acupunctuur helpt bij osteoartritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met osteoartritis hebben als het om de pijn en het functioneren gaat, baat bij acupunctuur. Dit is de conclusie van Amerikaans onderzoek onder leiding van dr. Brian Berman.
Het onderzoek betrof 570 deelnemers van gemiddeld 65 jaar met artritis in de knie. De deelnemers werden over drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg gedurende een half jaar 23 acupunctuurbehandelingen. De tweede groep kreeg in dezelfde periode 23 nep-acupunctuurbehandelingen en de laatste groep kreeg in twaalf weken tijd zes keer onderricht van twee uur, hoe met hun aandoening om te gaan. Gedurende het onderzoek bleven de deelnemers hun voorgeschreven behandeling ook volgen.
Na acht weken was de Western Ontario and McMaster Universities Osteoartritis Index (WOMAC) functioneringsscore bij de deelnemers die de echte acupunctuurbehandeling kregen met elf punten verbeterd. Dit was drie punten meer dan bij de groep die de nepbehandeling kreeg en ruim vijf punten meer dan de groep die alleen les kreeg. Bij de WOMAC-pijnscore en de beoordeling van de deelnemers was na de acht weken geen significant verschil te zien tussen de beide groepen. Na 26 weken waren de pijnscore, functioneringsscore en de beoordeling van de deelnemers uit de echte acupunctuurgroep significant beter dan uit de nep-acupunctuurgroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.