Acupunctuur maakt kleinere dosis antidepressivum mogelijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Acupunctuurtherapie kan de benodigde dosis fluoxetine (Prosac) ter behandeling van ernstige depressiviteit mogelijk verlagen.
Voor het onderzoek werden 80 patiënten met een volgens DSM-IV-criteria ‘major depressive disorder' ingedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg gedurende 6 weken de bij dit ziektebeeld gebruikelijke dagelijkse dosis van 20 tot 30 gram fluoxetine, gecombineerd met 5 keer per week een behandeling met sham-acupunctuur. De tweede groep kreeg een kleinere dagelijkse dosis van 10 mg fluoxetine, gecombineerd met echte acupunctuurbehandelingen. De veranderingen in de ernst van depressiviteit werden aan de hand van de scores op de Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD) geëvalueerd. Daarnaast werd er aparte aandacht besteed aan de veranderingen in angstsymptomen. Ook het optreden van negatieve bijwerkingen van zowel fluoxetine als de behandelingen met acupunctuur werd gerapporteerd.
Op basis van de scores op de HRSD bleken de behandelingen van beide groepen even effectief. Daarnaast toonde de groep die met echte acupunctuur en een lagere dosis fluoxetine was behandeld minder negatieve medicijnbijwerkingen en grotere verbeteringen in angstsymptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen