Additieven in combinatie schadelijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voor levensmiddelen toegepaste additieven bijvoorbeeld kleur- en smaakstoffen werden in het verleden afzonderlijk op schadelijkheid onderzocht alvorens ze werden toegelaten. Dit geschiedde door verschillende doses aan proefdieren te geven en door toevoeging aan celkweken.
Onderzoekers van de University of Liverpool keken naar vaker gebruikte combinaties van additieven, zoals van de kleurstoffen chinolinezgeel (E104) en briljantblauw (E133) en van de smaakstoffen mononatriumglutamaat (E621) en aspartaam (E951). Onderzoeker dr. Karen Lau koos deze additieven omdat ze vaak in voedingsmiddelen speciaal voor kinderen voorkomen, zoals snoep en frisdrank.
Om eventuele neurotoxische effecten op te sporen werd de groei van neurieten in een kweek van NB2a-neuroblastoomcellen afkomstig van muizen na toevoeging van één van de vier additieven of combinaties bestudeerd.
Twee combinaties van additieven verstoorden de groei van de cellen: chinolinegeel met aspartaam en briljantblauw met glutamaat. Andere combinaties gaven geen groeiverstoring.
Volgens Karen Lau bestaat er voor jonge kinderen een risico van de in de celkweken waargenomen neurotoxiciteit. De concentraties additieven in de celkweken komen overeen met die welke in de bloedbaan bereikt kunnen worden na het eten van snacks met frisdrank.
De gele kleurstof chinolinegeel is in de Verenigde Staten, Japan en Noorwegen verboden voor levensmiddelen. De blauwe kleurstof briljantblauw was enige jaren geleden in de meeste Europese landen niet toegelaten voor levensmiddelen, maar is kort geleden door de EU goedgekeurd. Lau wijst er op dat de inname van glutaminezuur in de vorm van de veel toegepaste smaakversterker mononatriumglutamaat (Ve-tsin) dramatische effecten heeft. Er kunnen in korte tijd hoge concentraties van dit aminozuur in het plasma ontstaan. Aspartaam wordt al enige tijd kritisch bekeken. Verondersteld wordt dat sommige personen overgevoelig op aspartaam kunnen reageren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen