ADHD en omega 3-visvetzuren in erytrocyten

Een verhoging van de concentraties omega 3-visvetzuren in de rode bloedcellen kan symptomen van ADHD verminderen.

Aan de studie namen negentig kinderen met ADHD deel. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen in willekeurige volgorde een supplement met een hoge dosis EPA (1109 mg EPA en?108 mg DHA), DHA (264 mg EPA en 1032 mg DHA) of saffloerolie (met 1467 mg linolzuur). Ze kregen het voedingssupplement dagelijks gedurende telkens een periode van vier maanden. Aan het begin, na vier, acht en twaalf maanden werd de vetzuursamenstelling in de rode bloedcellen bepaald en werden symptomen van ADHD gemeten.

Uiteindelijk voltooiden 53 kinderen de studie. Hoewel er geen direct effect op symptomen waarneembaar was van de drie verschillende supplementen, werd er wel een duidelijk effect zichtbaar wanneer gekeken werd naar de concentraties van de vetzuren in de rode bloedcellen. Hogere concentraties van EPA en DHA gingen gepaard met een significant beter spelling- en concentratievermogen. Bovendien namen klachten van hyperactiviteit, cognitieve problemen en opstandig gedrag significant af.

De resultaten laten zien dat het van belang is om ook de bloedconcentraties van de visvetzuren in ogenschouw te nemen. Een optimalisering hiervan gaat gepaard met een afname van ADHD-symptomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+