Advies American Heart Association over triglyceriden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De American Heart Association (AHA) adviseert een hoge vis- en vezelconsumptie ter verlaging van het triglyceridengehalte. Een verhoogd triglyceridengehalte is een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen.
Een juiste voeding met voldoende visvetzuren en vezels kan het triglyceridengehalte met 20 tot 50% verlagen. Ook een vermindering van transvetzuren en fructose en het implementeren van een mediterrane voedingswijze blijken effectief. Volgens de organisatie is het noodzakelijk dat de vetzuren verkregen worden door middel van zeevoedsel. Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren waaronder lijnzaad- en walnootolie hebben niet een gelijkwaardig effect. De omzetting van alfalinoleenzuur in de bruikbare omega 3-vetzuren EPA en DHA blijkt inefficiënt. Om deze reden adviseert de AHA om de benodigde vetzuren uitsluitend uit vis en ander zeevoedsel te verkrijgen. Omdat het moeilijk is om de noodzakelijke dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 4 gram via de voeding binnen te krijgen wordt geadviseerd om een voedingssupplement te nemen.
Ongeveer eenderde van de Amerikanen heeft een verhoogd triglyceridengehalte. Reden voor de AHA om het eerste advies uit te brengen terverlagin van deze bloedvetten. Ook in Nederland hebben steeds meer personen - waaronder diabetici - een verhoogd triglyceridengehalte. In de NHG-standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt hieraan nog weinig aandacht aan besteed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen