Afname reumatische klachten met CLA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met geconjugeerd linolzuur (CLA) leidt tot een significante vermindering van reumatische klachten.

Voor de studie werden 87 reumapatiënten verdeeld in 4 groepen. Ze kregen gedurende 3 maanden dagelijks een van de volgende supplementen: 2,5 gram CLA (groep C), 400 mg vitamine E (groep E), 2,5 gram CLA in combinatie met 400 mg vitamine E (groep CE) of een placebo (groep P). In het bloed werden diverse parameters bepaald en informatie over het beloop van de ziekte werd achterhaald door middel van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek door een arts. 

In vergelijking met de placebogroep werd na 3 maanden een significante afname van de ziekteactiviteit gezien in de groepen C en CE. Ook de gewrichtsstijfheid in de ochtend en pijn waren significant minder. In groep CE werd een significant lagere sedimentatie van rode bloedlichamen gezien in vergelijking met de placebogroep. Dit duidt op verminderde ontstekingsreacties. Tevens nam in deze groep het aantal witte bloedcellen significant af ten opzichte van de andere groepen. De vitamine E-concentratie nam significant toe in de groepen C, CE en E ten opzichte van het begin van de behandeling en was in de groepen CE en E significant hoger in vergelijking met de placebogroep.

Suppletie met CLA leidt tot een afname van reumatische klachten. Vitamine E heeft bovendien een meerwaarde door zijn ontstekingsremmende werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen