Afslankpillen met bitter orange niet zonder risico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet alleen afslankmiddelen met ephedra hebben significant invloed op de bloeddruk en het hartritme. Ook preparaten, die bitter orange of Citrus aurantium bevatten, stimuleren net als ephedra het centrale zenuwstelsel. Verantwoordelijk hiervoor is de stof synephrine.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder tien gezonde niet-rokende vrijwilligers. Zij kregen eenmalig bitter orange met 47 mg synephrine, een preparaat met 5,5 mg synephrine, waaraan ook een aantal voedingsstoffen waren toegevoegd en een placebo. Er zat steeds een week tussen de verschillende toedieningen.

Beide preparaten gaven zes uur na inname nog een toename van de hartslag te zien ten opzichte van placebo: het combinatiepreparaat 16,7 slagen per minuut en orange bitter alleen 11,4 slagen per minuut. Het combi-preparaat zorgde bovendien voor een toename van de bloeddruk, diastolisch met 9,1 mmHg en systolisch met 9,6 mmHg.

Deze effecten worden niet door synephrine alleen veroorzaakt aangezien de achtmaal hogere dosis van bitter orange geen effect heeft op de bloeddruk.

Sins februari 2004 zijn in Nederland ephedra-preparaten nog uitsluitend als geneesmiddel verkrijgbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.