Afval goed voor darmflora

Restanten van de voedselverwerkende industrie zijn zeer geschikt voor de darmflora van obese personen. Dit blijkt uit het proefschrift van Bussolo de Souza, die op het onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van kunstdarmen die de bacteriehuishouding in de menselijke darm heel precies konden nabootsen. In het ene model werd ontlasting van gezonde personen gebruikt, in het andere model van personen met obesitas. Bekend is dat obese personen een armoediger bacteriepopulatie in hun darm hebben dan slanke mensen. Ze hebben niet alleen minder bacteriën, maar ook minder verschillende soorten. Aan de twee kunstdarmen werd vervolgens afval toegediend uit de groente- en fruitverwerkende industrie in Brazilië. Het betrof resten van cassave, sinaasappels en passievruchten. De schillen werden vermalen tot poeder zodat deze eenvoudig konden worden toegediend.

Het groente- en fruitafval bleek vooral een positief effect te hebben op de darmflora van de obese personen. De schillen fermenteerden dusdanig dat er extra veel van de metaboliet boterzuur werd gevormd. Van boterzuur is aangetoond dat het niet alleen de vorming van darmkanker tegengaat, maar ook van belang is voor de energie- en vethuishouding.

Waarschijnlijk is het de specifieke combinatie van vezels uit de schillen die een positief effect heeft op de darmflora van obese personen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+