Afvallen: soort dieet onbelangrijk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Alle populaire diëten verminderen het lichaamsgewicht en een aantal risicofactoren voor hart en vaatziekten. Hoe nauwkeuriger het dieet gevolgd wordt, hoe groter alle effecten. Welk dieet wordt gevolgd, maakt dan niet uit. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van het Tufts-New England Medical Center in Boston.
De Amerikaanse onderzoekers hebben enkele diëten met elkaar vergeleken. In totaal deden 160 volwassenen met overgewicht, BMI variërend van 27 tot 42, mee aan deze studie. Eén groep moest gedurende één jaar het Atkins-dieet volgen dat bestaat uit koolhydraatarm en vetrijk eten. Een tweede groep moest juist weinig vet eten volgens het vegetarische Ornish-dieet. Veertig andere personen volgden het Weight Watchers-programma, dat vooral kleinere porties voorschrijft om de hoeveelheid calorieën te beperken. De vierde groep diende zich te houden aan het Zone-dieet dat koolhydraat- en eiwitrijk voedsel bevat en een supplement van omega 3-visolie.
Alle vrijwilligers die het dieet strikt hadden gevolgd, waren allemaal enkele kilo's afgevallen. Het onderscheid tussen de verschillende diëten bleek te verwaarlozen. Ook verminderden bij allen de risicofactoren voor hart en vaatziekten. Er was een significant verband tussen de verlaging van de cholesterolspiegels, C-reactief proteïne en insulinespiegels en de gewichtsafname. Van de proefpersonen haakte 40% voortijdig af. Vooral het extreme Atkins- en Ornish-dieet bleken moeilijk vol te houden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.