Alfa- en bètacaroteen beschermen tegen borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Alfa- en bètacaroteen verlagen het risico van borstkanker bij vrouwen die roken of die geen voedingssupplementen gebruiken.
Aan de prospectieve cohortstudie namen 36.664 vrouwen deel. Ze vulden aan het begin van de studie een vragenlijst in over hun voedingspatroon. Tijdens de volgperiode van 9,4 jaar werd bij 1008 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld.
Er werd geen verband aangetoond tussen het gebruik van carotenoïden in het algemeen en borstkanker. Ook niet wanneer een onderscheid werd gemaakt naar verschillende typen borstkanker als gevolg van oestrogeenreceptoren of progesteronreceptoren. Wel bleek dat alfa- en bètacaroteen het risico van deze twee typen borstkanker bij rokers significant verlaagde. Een hoge inname van alfa- en bètacaroteen met de voeding verminderde het risico met respectievelijk 65 en 68% in vergelijking met een lage inname van deze carotenoïden. Ook nam het risico van deze typen borstkanker significant af als gevolg van een hogere inname van alfa- en bètacaroteen bij vrouwen die geen supplementen gebruikten.
Geconcludeerd kan worden dat alfa- en bètacaroteen bij rokende vrouwen en vrouwen die geen supplementen gebruiken de kans op borstkanker verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen