Alfalinoleenzuur verkleint risico diabetes

Uit een onderzoek bleek dat een hoge inname van het essentiële vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) de kans op type 2-diabetes verkleinde.
De studie werd uitgevoerd bij meer dan 43.000 Chinese mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 74 jaar. Tussen de jaren 1993 en 1998 werden de eerste gegevens verzameld bij de proefpersonen. Tussen 1999 en 2004 werd opnieuw informatie verkregen met behulp van interviews. Doel was om de invloed van de totale en afzonderlijke essentiële vetzuren (EPA, DHA, ALA en omega 6-vetzuren) op de incidentie van diabetes te onderzoeken.
In de groep personen met de hoogste inname van omega 3-vetzuren was de diabetesincidentie 22% minder in vergelijking met de groep waarin de minste essentiële vetzuren werden geconsumeerd. Deze risicoreductie bleek niet gerelateerd aan de visvetzuren EPA en DHA, maar aan het plantaardige vetzuur ALA. De inname van omega 6-vetzuren was niet van invloed op de diabetesincidentie. Ook de ratio omega 6-/omega 3-vetzuren was niet van invloed op de incidentie van diabetes.
De studie geeft nieuw inzicht in het effect van essentiële vetzuren bij het risico van diabetes.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+