Alfalinoleenzuur verkleint risico van depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van alfalinoleenzuur lijkt de kans op een klinische depressie te verkleinen. Een beschermend effect van visvetzuren kon niet worden aangetoond in het eerste prospectieve onderzoek naar het verband tussen onverzadigde vetzuren en het risico van depressie.
Wetenschappers van de Harvard School of Public Health lieten bijna 55.000 vrouwen tussen de 50 en 77 jaar vragenlijsten invullen over hun voedingsgewoonten. De proefpersonen waren bij aanvang van het onderzoek vrij van depressieve klachten.
Gedurende de tien jaar die volgden, werd ruim 5% van de proefpersonen getroffen door een depressie. Inname van omega 3-vetzuren uit vis was niet van invloed op het risico van depressie. Wel werd een omgekeerd verband waargenomen tussen de inname van alfalinoleenzuur en het risico van depressie. Met iedere 500 mg alfalinoleenzuur die de vrouwen extra binnenkregen per dag, daalde de kans op een depressie met 18%. Bij de proefpersonen met een voedingspatroon arm aan linolzuur was de omgekeerde relatie tussen alfalinoleenzuurinname en risico van depressie sterker dan onder vrouwen die linolzuurrijke voeding aten.
Hoewel alfalinoleenzuur lijkt te beschermen tegen een depressie, is vervolgonderzoek naar dit verband noodzakelijk volgens de auteurs. Lijnzaadolie en hennepzaadolie zijn rijke bronnen van alfalinoleenzuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen