Alfaliponzuur beschermt tegen sigarettenrook

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De effecten van acroleïne, een toxisch bestanddeel van sigarettenrook, werden op retinacellen onderzocht. Dit werd gedaan om de biologische en moleculaire basis van oxidatieve schade en leeftijdsgeassocieerde maculadegeneratie door sigarettenrook nader te bestuderen.
Door onderzoekers in de Verenigde Staten en China werden de effecten van acroleïne alsmede eventuele protectieve werking hierop van alfaliponzuur in celkweken van humane retinale pigment epitheelcellen (RPE) bestudeerd. RPE-cellen type ARP19 werden gedurende 24 uur blootgesteld aan een dosis van 50 micromol acroleine. De blootstelling van de RPE-cellen aan acroleïne resulteerde in toxiciteit, hetgeen tot uiting kwam in verlaagde celviabiliteit, verminderd functioneren van mitochondriën, lagere antioxidantcapaciteit, lagere concentraties glutathion en van enzymactiviteit. Gelijktijdig verhoogden de concentraties oxidanten, geoxideerde eiwitten en van calcium. Alle verschijnselen waren het gevolg van een verhoogde vrijeradicalenbelasting.
Blootstelling van de RPE-cellen aan 10 tot 100 maal lagere doses acroleïne gedurende 8 of 32 dagen gaf overeenkomstige toxische effecten. In een vervolg van de studie werden de RPE-cellen voorbehandeld met alfaliponzuur. Dit gaf een significante vermindering in toxische effecten door acroleïne. Uit de verkregen resultaten leiden de onderzoekers af dat acroleïne voor mitochondriën een toxische stof is in RPE-cellen. Zij stellen dat het door acroleine geïnduceerde oxidatief functieverlies van mitochondriën verminderd wordt door alfaliponzuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen