Alfaliponzuur en acetyl-L-carnitine bij hoge bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit onderzoek blijkt dat een gecombineerde suppletie van alfaliponzuur en acetyl-L-carnitine een positief effect heeft op de bloedvatfunctie en de bloeddruk bij personen met kransslagaderziekte.
In een onderzoek kregen 36 patiënten met kransslagaderziekte, willekeurig verdeeld, gedurende 8 weken dagelijks suppletie met 200 mg alfaliponzuur en 500 mg acetyl-L-carnitine of gedurende dezelfde periode dagelijks een placebo. Na 4 weken rust werden de behandelingen omgekeerd, wederom gedurende 8 weken.
Analyse van de resultaten liet zien dat suppletie met alfaliponzuur en acetyl-L-carnitine de diameter van de brachiale armslagader met 2,3% deed stijgen. Dit correspondeerde met een evenredig verlaagde spanning van de bloedvatwand. Daarnaast werd bij alle deelnemers een verlagend effect gezien op de systolische bloeddruk. Dit effect was sterker aanwezig bij de subgroep van personen die bij aanvang van het onderzoek een bloeddruk hadden boven de gemiddelde bloeddrukwaarde van de totale groep. Ook bleek het verlagende effect op de systolische bloeddruk sterker voor de subgroep van personen met metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.