Alfaliponzuur en SOD verlichten rugpijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de antioxidanten RS-alfaliponzuur (ALA) en superoxidedismutase (SOD) kan rugpijn verlichten en leidt tot minder gebruik van pijnstillers.

Er namen 98 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar deel aan de studie. Ze hadden al chronische rugpijn langer dan 12 weken. In sommige gevallen was dit een gevolg van een zenuwwortelbeklemming, ontstekingen of osteoporose. Alle patiënten werden gedurende zestig dagen iedere dag gesuppleerd met 600 mg RS-ALA en 140 IE SOD. Met behulp van een vragenlijst werd bekeken of de patiënten beperkingen ervoeren als gevolg van de pijn. Tevens werd een pijnscore bijgehouden en werd het gebruik van pijnstillers en het optreden van bijwerkingen geregistreerd.

Vóór de suppletieperiode gebruikte bijna 74% van de patiënten pijnstillers. Na suppletie bedroeg dit percentage nog maar 8%. De pijn nam af gedurende de suppletieperiode en na veertig dagen was dit verschil significant. Ook de beperkingen verminderden significant. Aan het begin van de studie had 30% van de patiënten beperkingen tijdens het dagelijks functioneren (slapen, traplopen, opstaan vanuit een stoel), aan het einde was dit percentage 8%. Er werden geen bijwerkingen gemeld, maar vier patiënten stopten vroegtijdig als gevolg van te hevige pijnen.

Orale suppletie met de antioxidanten ALA en SOD is effectief bij chronische rugpijn. Suppletie leidt tot een beter functioneren, minder pijn en een afname van het gebruik van pijnstillers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen