Alfaliponzuur gunstig bij HIV-infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
HIV-patiënten zijn mogelijk gebaat bij suppletie met alfaliponzuur.
Dit bleek uit een studie met 33 HIV-geïnfecteerde patiënten met leeftijden tussen 44 en 47 jaar. Van hen was 36% van niet-blanke afkomst. Ondanks het feit dat ze een hoog actieve antiretrovirale behandeling (HAART) ondergingen, hadden ze een virale load van tenminste 10.000 HIV-RNA kopieën/cm3.
In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 6 maanden driemaal daags ofwel 300 mg RS-alfaliponzuur ofwel een placebo.
Na 6 maanden bleek de concentratie glutathion in de alfaliponzuurgroep significant te zijn gestegen van 0,8 mmol/l naar 1,3 mmol/l. In de placebogroep veranderde de glutathionspiegel niet significant. Daarnaast trad een significante verbetering of stabilisatie op van de lymfocytenproliferatie in respons op T-cel-mitogenen. In de placebogroep was sprake van een progressieve verslechtering. Aanvullend werd er een positief verband gevonden tussen de totale concentratie glutathion in het bloed en de lymfocytenreactiviteit na stimulatie met anti-CD3-antigenen. Bepaling van de HIV-RNA-spiegel en de CD4-telling lieten tussen de groepen geen significante verschillen zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen