Alfaliponzuur gunstig bij HIV-infectie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
HIV-patiënten zijn mogelijk gebaat bij suppletie met alfaliponzuur.
Dit bleek uit een studie met 33 HIV-geïnfecteerde patiënten met leeftijden tussen 44 en 47 jaar. Van hen was 36% van niet-blanke afkomst. Ondanks het feit dat ze een hoog actieve antiretrovirale behandeling (HAART) ondergingen, hadden ze een virale load van tenminste 10.000 HIV-RNA kopieën/cm3.
In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 6 maanden driemaal daags ofwel 300 mg RS-alfaliponzuur ofwel een placebo.
Na 6 maanden bleek de concentratie glutathion in de alfaliponzuurgroep significant te zijn gestegen van 0,8 mmol/l naar 1,3 mmol/l. In de placebogroep veranderde de glutathionspiegel niet significant. Daarnaast trad een significante verbetering of stabilisatie op van de lymfocytenproliferatie in respons op T-cel-mitogenen. In de placebogroep was sprake van een progressieve verslechtering. Aanvullend werd er een positief verband gevonden tussen de totale concentratie glutathion in het bloed en de lymfocytenreactiviteit na stimulatie met anti-CD3-antigenen. Bepaling van de HIV-RNA-spiegel en de CD4-telling lieten tussen de groepen geen significante verschillen zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen