Alfaliponzuur gunstig voor diabetici

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met alfaliponzuur kan oxidatieve stress bij diabetici verminderen. Ook bij een goede glucoseregulatie hebben diabetespatiënten een verhoogde kans op complicaties als gevolg van oxidatieve stress.

Er namen 38 diabetici aan de studie deel. Ze werden verdeeld in een placebogroep of behandelgroepen. Afhankelijk van de behandelgroep kregen ze gedurende 6 maanden dagelijks 300, 600, 900 of 1200 mg RS-alfaliponzuur.

De nuchtere bloedglucose en het HbA1c lieten telkens een lichte daling zien bij iedere toename van de dosering alfaliponzuur. In de placebogroep nam de urineconcentratie van PGF2α-isoprostaan (F2α-IsoP) toe. In de behandelgroepen was dit niet het geval. Dit betekent dat alfaliponzuur mogelijk de vetzuuroxidatie kan tegengaan bij diabetici. De concentratie van 8-OHdG (8-hydroxy-2-deoxyguanosine) - een maat voor oxidatieve stress - was in de placebo- en behandelgroepen hetzelfde. Ook had suppletie met alfaliponzuur geen invloed op de nierfunctie zoals bleek uit de albumineconcentratie in de urine en de creatinineconcentratie in het bloedserum. Behandeling met alfaliponzuur gaf nauwelijks bijwerkingen.

De resultaten laten zien dat alfaliponzuur enigszins de oxidatie van vetzuren kan tegengaan bij diabetici.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen