Alfaliponzuur helpt bij etalagebenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Alfaliponzuur gaat pijn tegen bij personen met perifeer arterieel vaatlijden ofwel etalagebenen.
Dit blijkt uit een nieuwe studie waarbij gekeken werd of suppletie met R,S-alfaliponzuur het lopen vergemakkelijkt en het optreden van de pijnen kan uitstellen. In de studie kregen personen met etalagebenen gedurende 3 maanden dagelijks 600 mg R,S-alfaliponzuur of een placebo. De looptolerantie werd bepaald aan de hand van het begin van optreden van de pijn. Daarnaast werd de loopafstand op dat moment bepaald en op het moment waarop de pijn het hevigst was. Tevens werd de oxidatieve stress gemeten en het CRP als maat voor ontstekingen.
Bij de personen die alfaliponzuur gebruikten bleek de tijd waarop de eerste pijn tijdens het lopen optrad significant 34% later te zijn dan aan het begin van de studie. In de placebogroep zette het moment waarop de eerste pijn optrad met 15% later in. De loopafstand waarop de pijn optrad nam met 41% af en het moment waarop de pijn het hevigst was bleek met 93% significant te zijn gedaald. Bij de placebogroep nam de loopafstand af met 18% en de piekpijn met 7%.
De veranderingen bij de met alfaliponzuur behandelde groep zijn significant, maar er werd geen significant verschil gevonden in vergelijking met de tijd. Ook was geen verschil waarneembaar tussen de groepen in oxidatieve stress en CRP. Verder werden er geen bijwerkingen van alfaliponzuur gemeld.
Geconcludeerd kan worden dat er aanwijzingen zijn gevonden dat alfaliponzuur de pijn kan verlichten tijdens het lopen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.