Aluminium: schadelijk voor de darm

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat aluminium een schadelijk effect heeft op de darm en mogelijk chronische darmontstekingen in de hand werkt.

Het menselijk lichaam wordt in toenemende mate blootgesteld aan aluminium. Niet alleen vanuit voedseladditieven en kookgerei, maar ook door de inname van bepaalde medicijnen, inentingen en luchtvervuiling.

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een maximale toelaatbare blootstelling van 1 mg per kilogram lichaamsgewicht per week vastgesteld, maar deze grens wordt veelal overschreden. Een hoge blootstelling aan dit metaal is vooral schadelijk voor kinderen die extra gevoelig zijn voor vervuiling van het lichaam.

Het is gebleken dat 38% van de orale inname van aluminium stapelt in het darmslijmvlies (intestinale mucosa). Orale inname van aluminium blijkt een ongunstig effect te hebben op de permeabiliteit van de darm, de darmflora en het immuunsysteem van de darm.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het metaal een rol speelt bij het ontstaan van chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zo stellen de Franse wetenschappers.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+