Alzheimer door koolhydraten? Liever eiwitten en vetten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen die veel koolhydraten eten hebben eerder kans op de ziekte van Alzheimer. Dit blijkt uit een studie van de befaamde Mayo Clinic in de Verenigde Staten.

In de studie werden meer dan 1200 personen gedurende 4 jaar gevolgd. Gekeken werd naar de relatie tussen hun voedingspatroon en het risico van geheugenproblemen. De proefpersonen waren bij aanvang van de studie in de leeftijd van 70 tot 89 jaar. Van de deelnemers hadden er 940 geen geheugenproblemen aan het begin van de volgperiode. Gedurende de volgperiode kregen echter 200 personen geheugen- en taalproblemen en problemen met het beoordelingsvermogen. Personen die koolhydraatrijke voeding consumeerden hadden bijna tweemaal zoveel kans op dergelijke problemen in vergelijking met personen die minder koolhydraten aten. Een eiwitrijke voeding bestaande uit vis, kip en andere vleesproducten verminderde de kans op geheugenproblemen met 21%, terwijl het eten van veel gezonde vetten het risico met maar liefst 42% kon verlagen.

Koolhydraatrijke voeding leidt tot verhoogde glucosespiegels in het bloed. Hoewel het brein glucose nodig heeft als brandstof, kan een teveel ervan leiden tot beschadigde bloedvaten in de hersenen. Dit is mogelijk een verklaring voor de gevonden resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen