Amandelen gunstig effect op suikerspiegel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amandelen toegevoegd aan een koolhydraatrijke maaltijd hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel na de maaltijd.
Aan een in Canada uitgevoerd onderzoek namen negen personen deel. Deze personen hadden een normaalgewicht met een gemiddelde BMI van 22,9 kg/m2 en een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar. Elke deelnemer kreeg gedurende 5 ochtenden op de nuchtere maag, na 10 tot 12 uur niets te hebben gegeten, in willekeurige volgorde, drie testmaaltijden en twee controlemaaltijden aangeboden. De drie testmaaltijden bevatten naast 50 gram witbrood, tevens 30, 60 of 90 gram amandelen. De controlemaaltijden bestonden slechts uit witbrood zonder toegevoegde amandelen. De glucosewaarden in het bloed na de maaltijden werden gemeten.
Het bleek dat de glycemische index van de verschillende maaltijden lager was als er meer amandelen waren toegevoegd. De testmaaltijd met toevoeging van 90 gram amandelen liet de laagste waarde voor de glycemische index zien.
De onderzoekers concluderen dat amandelen toegevoegd aan een koolhydraatrijke maaltijd, naast het al bekende verlagen van de cholesterolspiegel in het bloed, mogelijk de belasting van koolhydraten op de hormonale suikerhuishouding verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen