Aminozuren een indicator bij zieke kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een verband bestaat tussen de concentraties arginine en citrulline in het bloed en de ernst van de ziekte bij kinderen. De concentraties blijken lager bij ernstig zieke kinderen. Tijdens de herstelperiode normaliseren de waarden zich.
Tijdens de studie werden kinderen gevolgd die opgenomen waren op een intensive care unit. Van de kinderen hadden 21 een virale luchtweginfectie (controlegroep), 19 een trauma en 19 andere kinderen hadden een bloedvergiftiging.
De arginine- en citrullineconcentraties waren bij de kinderen met een trauma of bloedvergiftiging significant lager dan bij de kinderen met de luchtweginfectie. Daarnaast bleek dat hoe lager de arginine- en citrullineconcentraties waren, hoe ernstiger de ontsteking. De mate van ontsteking werd bepaald aan de hand van de CRP-concentratie in het bloed.
Tijdens de herstelperiode normaliseerden de waarden. Daarnaast nam de ontstekingsreactie significant af.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen