Anthocyanen tegen ontstekingen via genen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met anthocyaninen uit bosbessen en zwarte bessen heeft mogelijk een preventief effect ten aanzien van chronische ontstekingsziekten.
NF-kappa B stuurt als transcriptiefactor het aflezen van verschillende bij ontsteking betrokken genen aan. Deze genen coderen op hun beurt voor eiwitten die als mediatoren dienst doen in het ontstekingproces zoals interleukinen en eveneens CCL-5, ook wel RANTES genoemd (Regulated on Activation, Normal T Expressed and Secreted).
De anthocyaninen remmen de NF-kappa B transactivatie en laten zo de concentraties van verschillende pro-inflammatoire chemokines, cytokines en ontstekingsmediatoren in het bloed dalen. Dit bleek uit een onderzoek met 120 gezonde personen met leeftijden van 40 tot 74 jaar. Willekeurig verdeeld werden ze gedurende 3 weken gesuppleerd met 300 mg anthocyaninen per dag, geïsoleerd uit bosbessen en zwarte bessen, of een placebo.
De personen die werden gesuppleerd met anthocyaninen lieten een 45% verlaagde concentratie interleukine-8 (IL-8), een 15% verlaagde concentratie RANTES en een 40% verlaagde concentratie interferon-alfa (IFN-alfa) in het bloed zien vergeleken met de concentraties aan het begin van de onderzoeksperiode. In de placebogroep daalde de concentratie IL-8 met 20%, werd geen daling van RANTES gemeten en daalde de concentratie IFN-alfa met 15%. Op dezelfde manier daalde in de gesuppleerde groep de concentratie IL-4 met 60% en de concentratie IL-32 met 38%. In de placebogroep was dit respectievelijk slechts 4 en 6%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.