Antibiotica beschadigt darmflora pasgeborene

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pasgeborenen die behandeld worden met antibiotica, hebben minder darmbacteriën die noodzakelijk zijn voor de vertering van moedermelk. Zo’n 4% tot 10% van de pasgeborenen krijgt in hun eerste week een breedspectrum antibiotica om sepsis als gevolg van een mogelijke infectie voor te zijn. 

Voor de Nederlandse studie werden 147 pasgeborenen gevolgd die in hun eerste levensweek behandeld werden met een van de drie combinaties van antibiotica (penicilline en gentamicine, co-amoxyclav en gentamicine of amoxicilline en cefotaxime). De antibiotica werd per infuus toegediend gedurende 48 uur. Voor en na de behandeling en na 1, 4 en 12 maanden werden ontlastingmonsters geanalyseerd en vergeleken met een controlegroep van 80 pasgeboren die niet verdacht werd van een infectie en geen antibiotica kreeg. 

Onder invloed van antibiotica werd een significante verandering van het darmmicrobioom gezien en een toename van antibioticaresistentie. Pas na twaalf maanden was de darmflora hersteld. Er was sprake van een afname van Bifidobacteriën en een toename van Klebsiella- en Enterococcusbacteriën. Bifidobacteriën zijn onder andere van belang voor de vertering van oligosacchariden in moedermelk. De combinatie van amoxicilline en cefotaxime had het meest verstorende effect, terwijl de combinatie van penicilline en gentamicine de minste gevolgen had voor het darmmicrobioom. 

Wanneer de eerste gezonde darmbacteriën die een baby tijdens de geboorte meekrijgt van de moeder worden weggevangen door antibiotica, heeft dit gevolgen voor de darmgezondheid en blijkt het herstel langzaam. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen