Antidepressiva niet voor kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI’s) zijn antidepressiva die bij kinderen de kans op zelfmoord verhogen. Dit is de conclusie van wetenschappers in The Lancet na bestudering van zes gepubliceerde en zes niet gepubliceerde artikelen over deze antidepressiva. Waar de gepubliceerde artikelen bij sommige SSRI’s wel een gunstige werking lieten zien, bleek uit de niet gepubliceerde artikelen dat de risico’s van het middel bij kinderen niet tegen de voordelen opwogen.
De betreffende bedrijven waren van deze werking bij kinderen op de hoogte, maar hebben uit vrees voor een slechte reputatie van de middelen hierover niets bekendgemaakt. Dit terwijl het moreel gezien de verantwoordelijkheid is van deze bedrijven om zulke onderzoeksresultaten te publiceren. Zelfs een melding op de verpakking; ‘niet geschikt voor kinderen onder de achttien jaar’ ontbrak.
De meeste van de SSRI’s hebben geen licentie voor de verkoop aan kinderen onder de achttien jaar. Desondanks schrijven artsen deze middelen aan kinderen voor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.