Antioxidant speelt rol bij huidkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij mannen is de incidentie en sterfte als gevolg van huidkanker hoger dan bij vrouwen. Mogelijk komt dit door een verminderde activiteit van catalase.
Catalase is een antioxidant en een verminderde activiteit hiervan in de huid wordt in verband gebracht met huidkanker. Voor de studie werden haarloze muizen gebruikt die huidkanker (niet-melanomen) ontwikkelden na blootstelling aan UVB-straling.
De catalase-activiteit was in het algemeen lager bij de mannelijke muizen in vergelijking met hun vrouwelijke soortgenoten. Onder invloed van UVB-straling nam de activiteit verder af bij beide geslachten. Er bleek een verband tussen de catalase-activiteit en het percentage van een specifiek type witte bloedcellen in de milt, de myeloïde cellen. Hoe hoger de activiteit hoe kleiner het percentage myeloïde cellen. Acute blootstelling aan UVB-straling induceerde de infiltratie van myeloïde cellen in de huid. Toediening van catalase op de huid leidde bij de mannelijke muizen tot een afname van deze cellen. Uit een eerdere studie bleek het percentage myeloïde cellen in de milt bij mannelijke muizen met huidkanker 55% hoger is dan bij vrouwelijke muizen met de aandoening.
De onderzoekers vermoeden dat de verminderde catalase-activiteit in de huid van mannelijke muizen en daarmee gepaard gaande een hoger percentage myeloïde cellen (deels) de hogere incidentie van huidkanker kan verklaren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen