Antioxidanten beschermen mogelijk tegen ozon

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C en E helpt bij kinderen met astma mogelijk een ontstekingsreactie in de neus voorkomen bij blootstelling aan ozon.
Een dergelijke ontstekingsreactie wijst op het vrijkomen van ontstekingsmediatoren als reactie op oxidatieve stress door de ozon. Antioxidanten kunnen oxidatieve stress, veroorzaakt door fotochemische vervuiling, verminderen.
Aan deze dubbelblinde, placebogecontroleerde studie deden 117 kinderen met atopische astma mee. Ze woonden in de sterk vervuilde Mexico Stad. Ze kregen gedurende vier maanden dagelijks een supplement met daarin 50 mg vitamine E en 250 mg vitamine C of een placebo. Driemaal werden neusspoelingen uitgevoerd en onderzocht op interleukine-6 (IL-6), IL-8, urinezuur en glutathion.
IL-6-spiegels waren significant verhoogd in de placebogroep, maar niet in de supplementengroep. Voor IL-8 werd ook een verschil gevonden, maar dit was niet significant. Glutathion verminderde significant in beide groepen en urinezuur verminderde licht in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.