Antioxidanten beschermen tegen longkanker

Een hoge consumptie van voeding rijk aan carotenoïden, zoals lycopeen, en vitamine C verkleint de kans op onder andere longkanker.

Er werden gegevens gebruikt van een Canadese studie die in de periode van 1996 tot 2000 uitgevoerd werd in Montreal. Het betrof inwoners van Montreal in de leeftijd van 35 tot 75 jaar. Middels interviews werd informatie verkregen over het voedingspatroon van 1105 personen met longkanker en 1449 gezonde controlepersonen. Er werd onder andere informatie verzameld over de consumptie van 49 soorten groenten en fruit in de twee jaren voorafgaand aan de diagnose of het interview. Vervolgens werd dit omgerekend naar dagelijkse inname.

Personen met de hoogste dagelijkse inname van de carotenoïden bètacaroteen, alfacaroteen en bèta-cryptoxanthine hadden met respectievelijk 34%, 30% en 35% significant minder kans op longkanker in vergelijking met personen die nauwelijks voeding met deze carotenoïden consumeerden. Ook voeding rijk aan de carotenoïde lycopeen en vitamine C bleek te beschermen tegen longkanker. Voor lycopeen en vitamine C werd een risicoreductie van respectievelijk 25% en 26% gevonden. Het beschermend effect van de carotenoïden, zoals lycopeen, gold ook voor zware, mannelijke rokers en vrouwelijke matige rokers. Vrouwelijke, zware rokers hadden alleen baat bij vitamine C. Overigens bleken de antioxidanten ook bescherming te bieden tegen plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom.

Voeding rijk aan carotenoïden en vitamine C verkleint de kans op longkanker, zelfs bij zware rokers. De resultaten staan in contrast met die van twee eerdere studies waarin geconcludeerd werd dat suppletie met bètacaroteen de kans op longkanker bij rokers juist zou vergroten. Het betrof in deze studies echter supplementen, terwijl in de huidige studie gekeken werd naar de inname van bètacaroteen uit de voeding.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+