Antioxidanten bij chemotherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Veel kinderen met leukemie krijgen gedurende hun ziekte te weinig antioxidanten binnen. Dit resulteert in meer bijwerkingen tijdens de chemokuur.
Het team van dr. Kara Kelly van de Columbia University in New York deed onderzoek bij 103 kinderen met acute lymfoblastische leukemie. Vastgesteld werd hoeveel antioxidanten de kinderen innamen en wat de bijwerkingen van de chemotherapie waren. Dit werd gedaan tijdens de diagnose van de ziekte, na drie maanden en na zes maanden.
De kinderen kregen relatief weinig vitaminen binnen. Dit gold voor vitamine E, totaal carotenoïden, bètacaroteen en vitamine A, namelijk respectievelijk 66, 30, 59, en 29 procent van de Amerikaanse Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.
Bij de meting na drie maanden was te zien dat vitamine E het aantal infecties verminderde. Het derde meetmoment liet zien dat een grote inname van vitamine C werd geassocieerd met minder oponthoud in de therapie en minder giftigheid van de chemo. Ook met bètacaroteen was de chemo minder toxisch. De kinderen die veel vitamine C binnenkregen, hoefden minder dagen in het ziekenhuis door te brengen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.