Antioxidanten en omega 3-vetzuren helpen tegen inspanningsstress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een combinatie van flavonoïden waaronder vooral quercetine, vitamine C en omega 3-vetzuren is effectief tegen oxidatieve stress die ontstaat als gevolg van lichamelijke inspanning.
Aan de studie namen 39 atleten deel die willekeurig werden verdeeld in 3 groepen. De atleten in de eerste groep kregen 1000 mg quercetine in combinatie met 1000 mg vitamine C. De atleten in de tweede groep kregen eenzelfde hoeveelheid quercetine en vitamine C in combinatie met 400 mg isoquercetine, 30 mg epigallocatechinegallaat en 400 mg omega 3-vetzuren. De overige atleten kregen een placebo.
De sporters namen de supplementen dagelijks gedurende 2 weken waarvan ze op de laatste 3 dagen gedurende 3 uur een fietstest uitvoerden op 57% van het maximale vermogen (Watt). Voor aanvang van de suppletieperiode en na afloop werden bloedmonsters verzameld. Direct na de fietstest en 14 uur later werden eveneens bloedmonsters afgenomen en geanalyseerd.
In de eerste 2 groepen was de quercetineconcentratie in het bloedplasma significant toegenomen ten opzichte van de placebogroep. Direct na de inspanning was de concentratie F2-isoprostanen (maat voor oxidatieve stress) significant gestegen, terwijl de antioxidatieve capaciteit significant was gedaald zoals bleek uit een afname van de ORAC-waarde. Over de lange termijn lieten de metingen zien dat de stijging van de concentratie F2-isoprostanen in beide suppletiegroepen niet significant was, maar wel in de placebogroep.
Geconcludeerd kan worden dat de combinatie van flavonoïden, vitamine C en omega 3-vetzuren effectief is in het bestrijden van oxidatieve stress als gevolg van inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen