Antioxidanten in zonnebrandmiddelen effectief

Zonnebrandmiddelen beschermen de huid door UV-straling te absorberen of reflecteren. Blootstelling aan UV-straling leidt tot oxidatieve stress in de huid, wat ontstekingen en vroegtijdige huidveroudering kan veroorzaken.
Wetenschappers van het onderzoekslaboratorium van L’Oreal USA onderzochten daarom of het toevoegen van een antioxidatief plantenextract aan zonnebrandmiddelen een toegevoegde waarde heeft. Het extract is afkomstig van Cassia alata, een tropische struik met gele bloemen en grote bladeren.
De onderzoekers bestudeerden drie soorten crèmes: een crème met daarin een extract van Cassia-alatablad, een zonnebrandcrème met hetzelfde Cassia-extract en een placebocrème. Op vier achtereenvolgende dagen werden deze drie crèmes op afzonderlijke plaatsen op de onderrug van tien vrijwilligers aangebracht. Op de vierde dag werden de drie behandelde huidoppervlakken en een controleoppervlak blootgesteld aan vijfmaal MED (minimal erythema dose; de dosis UV-straling die na de blootstelling een juist waarneembare roodheid van de huid veroorzaakt). De volgende dag werden er biopsies afgenomen.
Blootstelling aan vijfmaal MED beschadigde de onbehandelde huid significant. De zonnebrandcrème met het plantenextract bood de huid de meeste bescherming, gevolgd door de crème met enkel het plantenextract.
De combinatie van antioxidanten met zonnebrandmiddelen vult elkaar dus aan, wat leidt tot een betere bescherming van de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+