Antioxidanten tegen gehoorverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge inname van de vitamines A en E met de voeding kan leeftijdsgebonden gehoorverlies tegengaan.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van bijna 3000 proefpersonen die deelnamen aan de Blue Mountains Hearing Study. De inname van diverse antioxidanten werd geschat met behulp van een vragenlijst.
Na een periode van 5 jaar werd een significant verband aangetoond tussen gehoorverlies en de vitamines A en E. Een hoge inname van vitamine A leidde tot 47% minder kans op gehoorverlies in vergelijking met een lage inname van deze vitamine. Voor vitamine E werd een risicoreductie van 14% gevonden. Voor de overige antioxidanten (alfa- en bètacaroteen, beta-cryptoxanthine, luteïne, zeaxanthine, lycopeen, vitamine C, ijzer en zink) werd geen significante relatie gevonden.
Vrije radicalen kunnen het binnenoor beschadigen. Door toediening van de antioxidatieve vitamines kan vetzuuroxidatie worden voorkomen waardoor gehoorverlies wordt tegengegaan.
Vervolgstudies met een groter aantal proefpersonen en een langere follow-up periode kunnen mogelijk de huidige resultaten bevestigen en leiden tot interventies ter voorkoming van gehoorverlies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen