Antioxidanten verkleinen kans op hartziekte niet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Fins onderzoek laat zien dat suppletie met de antioxidanten bètacaroteen en alfatocoferol de kans op het krijgen van hartziekten niet verkleint. Het risico van een niet-fataal hartinfarct werd zelfs 14% groter na langdurige suppletie met bètacaroteen.
Ruim 29.000 rokende mannen tussen de 50 en 69 jaar oud kregen gedurende vijf tot acht jaar dagelijks een supplement met 20 mg synthetisch bètacaroteen, 50 mg synthetisch alfatocoferol, beiden of een placebo. Na deze suppletieperiode werden ze nog zes jaar gevolgd.
In deze groep kregen in de zes jaar na de suppletieperiode 2.059 deelnemers voor het eerst een hartinfarct. De helft hiervan was fataal. Suppletie met vitamine E had hier geen invloed op. Suppletie met bètacaroteen verhoogde het risico om zo’n voorval te krijgen significant met 14%. De kans op een niet-fataal hartinfarct werd bij gebruik van bètacaroteen 16% hoger. Het risico van een fatale hartziekte en het risico van hartproblemen in de subgroep die vóór het onderzoek al een hartinfarct hadden gekregen, werd niet beïnvloed door de suppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.