Antioxidanten voorkomen hersenbeschadiging bij malaria

Toevoeging van antioxidanten bij een medicamenteuze behandeling van cerebrale malaria verkleint de kans op blijvende hersenbeschadigingen. Dit blijkt uit een dierstudie.
Malaria is nog steeds een van de meest gevreesde infectieziekten en treft wereldwijd zo’n 400 miljoen personen, hoofdzakelijk Afrikaanse kinderen. Jaarlijks leidt dit tot 2 miljoen sterfgevallen. Cerebrale malaria, veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum, kan tot ernstige neurologische complicaties leiden met fatale afloop. Van kinderen die de infectie overleven heeft 11 tot 28% jaren later nog te kampen met geheugenstoornissen en een verminderde leercapaciteit.
Onderzoekers toonden aan dat geïnfecteerde muizen te kampen hebben met oxidatieve stress. Behandeling met het medicijn chloroquine in combinatie met de antioxidanten desferoxamine en N-acetylcysteïne (NAC) kan ontstekingen en vasculaire veranderingen in het hersenweefsel voorkomen en gaat zodoende cognitieve schade tegen. De antioxidanten hebben geen negatieve invloed op de werking van het medicament en blijken ook effectief in combinatie met het medicijn artesunaat.
Oxidatieve stress speelt een grote rol bij het ontstaan van hersenbeschadiging. Antioxidanten kunnen niet alleen succesvol ingezet worden bij de behandeling van malaria, maar mogelijk ook bij andere infectieziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+